BIK – Behovsmotiverade, innovationsfrämjande och klimateffektiva projekt (avslutat)
BIK var en förstudie som förberedde utvecklingsprojekt i Östersjöregionen som en del av EU:s Regionalfond i Östra Mellansverige (ERUF ÖMS). Målet var att identifiera projektidéer som tog sig an de, för EU och för Östra Mellansverige, viktiga framtidsfrågor som formulerats i tillväxtagendan Europa 2020 och Östersjöstrategin: klimat, tillväxt, forskning och innovation. Nio projektplaner utvecklades i projektet som pågick mellan 2014 och 2015, och finansierades av Tillväxtverket.
Projektet och Energikontoret i Mälardalen
Förstudien omfattade fem temagrupper: klimateffektiv teknik, hållbara transporter, vatten, avfall och markfrågor samt hållbar IT. Var och en av grupperna samordnades av en aktör i regionen, och Energikontoret i Mälardalen hade ansvaret för gruppen klimateffektiv teknik på uppdrag av Eskilstuna kommun.
Tillsammans med Västerås stad och forskningsinstitutet SICS togs en projektidé fram inom klimatsmart byggnation (nybyggnation och ombyggnation) som omfattade både privata och offentliga fastigheter. Projektidén handlade om att skapa en systemlösning för klimateffektiva förbättringar. Detta gjordes genom att samla fastighetsägare, forskare, staden och leverantörer i ett starkt konsortium med hjälp av testbäddar och i dialog med övriga samhället.
Förstudien samordnades av Sustainable Business Mälardalen (SusBiz) och övriga medfinansiärer är: Europa Institutet i Västerås, Västerås stad, MITC AB, Järnvägsklustret i Mälardalen ekonomisk förening och Mälarens Vattenvårdsförbund.
Måluppfyllnad
Projektet har uppfyllt sitt mål och utvecklat nio projektplaner för genomförandeprojekt.
De nio projektplaner som tagits fram varav sex för ERUF ÖMS, två ansökningar gjordes inom andra program än ERUF ÖMS (Interreg Baltic Sea och Nordic Innovation) och en ansökan för Horizon 2020. Alla har inslag av stersjösamarbeten.
Dock har ingen av dessa kunnat ansökas om under ERUF ÖMS programmet då det inte har varit öppet för ansökan under projektets löptid.
Projekttid:
Förstudien pågick mellan 2014-01-15 och 2015-01-30.
Mer information:
Wille Kuha, EU-samordnare
070-717 22 91
wille.kuha@energikontor.se
